luni, 10 septembrie 2018

Echipa Filialei București-Poezie a USR a cîștigat Turnirul de poezie din Tracia


Turnirul, ediția a opta

Turnirul de Poezie, manifestare tradițională a Uniunii Scriitorilor din România, ajunsă la a opta ediție, a luat în acest an forma Turnirului de Poezie din Tracia și s-a desfășurat în perioada 4 – 9 septembrie 2018 la Alexandroupolis, Grecia.   
Ediția din acest an a Turnirului de Poezie este un proiect realizat cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român și al Muzeului Național al Literaturii Române. Evenimentul a fost prefațat de un recital poetic al participanților care a avut loc la sediul Muzeului Național al Literaturii Române, luni, 3 septembrie 2018. Membrii juriului și organizatorii au participa și la o discuție despre poezia contemporană.


În ziua de 4 septembrie echipele participante și juriul au ajuns la Alexandroupolis iar în ziua următoare s-a desfășurat prima rundă a Turnirului. Au participat echipele Filialelor Uniunii Scriitorilor, astfel: o echipă a Filialei București-Poezie a USR compusă din: Horia Gârbea, Bogdan Ghiu, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu și Eugen Suciu și o echipă a mai multor filiale (Bacău, Constanța, Pitești, Sibiu, Sud-Est), câștigătoare a ediției precendente, compusă din Mircea Bârsilă, Costel Bunoaica, Liviu Capșa, Ion Tudor Iovian, Cristian Pavel, Ioan Radu Văcărescu. Au fost prezenți în afara concursului poeții Hanna Bota și Corneliu Antoniu. Juriul a fost alcătuit din poeți, critici și eseiști: Gabriel Chifu (președinte), Daniel Cristea-Enache, Sorin Lavric, Vasile Spiridon și Răzvan Voncu.
În prima rundă, punctajul poeților participanți a contat pentru concursul pe echipe și pentru cel individual. Juriul a calificat în runda a doua șapte poeți (doi având punctaj egal): Mircea Bârsilă, Horia Gârbea, Bogdan Ghiu, Ioan Es. Pop, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu și Eugen Suciu. Nicolae Prelipceanu s-a retras din competiția individuală ca și Eugen Suciu, neavând poeme inedite, după cum cerea regulamentul concusului. În aceste condiții, juriul a admis participarea în runda a doua a lui Ion Tudor Iovian, următorul clasat.

Toate premiile au revenit filialei București-Poezie

După runda a doua juriul a decis participanții la finală, în număr de patru: Horia Gârbea, Bogdan Ghiu, Ion Tudor Iovian, Liviu Ioan Stoiciu.
În urma finalei, juriul a decis ca echipa câștigătoare, care va participa la turnir anul viitor, în competiție cu o altă filială să fie cea a Filialei București-Poezie a USR. La concursul individual, Premiul Cununa de lauri din Tracia, a fost atribuit lui Bogdan Ghiu și Liviu Ioan Stoiciu (ex-aequo). Toți cei prezenți la recitaluri au votat secret, atribuind Premiul Publicului lui Horia Gârbea.

Cununa de Lauri: Liviu Ioan Stoiciu și Bogdan Ghiu


Echipa cîștigătoare: Ioan Es. Pop, Liviu Ioan Stoiciu, Horia Gârbea (cpt.), Bogdan Ghiu, Nicolae Prelipceanu, Eugen Suciu.

Premiul Publicului: Horia Gârbea

2 comentarii:

  1. Ma intereseaza cu ce a perticipat scriitorul Horia Garbea, daca se poate, va rog!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit 7-8 poeme în fiecare etapă. Unele vor apărea curînd în România literară. Pe toate cele 24 și altele încă doresc să le cuprind într-un nou volum, din 2019 care se va intitula „Pisica din Kavala”. E un titlul unui poem scris chiar acolo.

    RăspundețiȘtergere